Tweet

Кокошкарят-милионер и златното яйце

Автор: Поля Великова » Назад към всички фейлетони

-Късметът и щастието не са едно и също нещо.Знаеш ли защо,щото ние си мислим,че птиченцето каца само един път на рамото ни и в желанието да го уловим се самозабравяме,ламтим,искаме още и още..а простите неща са си най-истинските.Знам че не ме разбираш Гоше и аз вече не се разбирам…Само ти ми остана – каза Радосвет,след което дръпна от цигарата си  и бавно издиша дима с въздишка.

Радосвет имаше вид на отчаян и очукан от живота човек,но това не винаги беше така.Израстнал в обикновено работническо семейство,Радо от малък  се занимаваше със селско стопанство,обичаше земята и животните.Когато се ожени за Теодора,той насочи цялата си енергия в птицевъдтсвото и създаде собствена ферма за бройлери.За Радо отглеждането на пилета беше сбъднатата му мечта, и по някакъв странен начин, тези простовати птици му създаваха усещането за спокойствие и сигурност.Радо и Дора бяха скромни хора,техният брак  не се базираше на бурна любов или силни чувства,а по-скоро на взаимно разбирателство.През годините отгледаха много бройлери,две деца и успяха да създадат  една приказна идилия на провинциалния живот.Радосвет харесваше монотонното си съществуване и не искаше да променя нищо.Но един сън промени всичко.

–Дорче,няма да повярваш  какво ми се присъни снощи. Много странен сън!Ти нали си ме знаеш,че съм късопаметен и такива неща..сънища аз не помня.Но този сън беше хубав – сънувах как  любимита ни носачка,бялата кокошчица Живка снесе златно яйце – голямо,блестящо,от чисто злато!!!В съня аз много се зарадвах ,взех яйцето да го поразгледам,но изведнъж то падна от ръцете ми,строши се на земята и от него се излюпи змийче.Не знам какво значи това,аз фантазия нямам и не мога да си го разтълкувам.

–Това е хубав сън Радо!Може да е знак,че богаство ни чака.Днес гледах по телевизията,че джакпота от тото-то е станал 5 милиона.Знаеш ли колко пари са това?!Пусни едно фишче,заради съня и дай Боже да имаме късмет.

–На нас много пари не ни трябват!Имаме си всичко необходимо,но представи си да  спечеля… ще купя още пилета,фуражи,машини, ще стегнем фермата. – замечта се Радосвет.

На следващия ден той отиде до града и попълни един единствен фиш.Докато го попълваше Радо си представяше златното яйце от съня си ,и абсолютно неволно неговата скромна селска душа започна да копнее за богатство.

След два дни чудото стана!Радосвет  уцели 6-ца от роднотото тото и от обикновен животновъд се превърна в милионер.Първите няколко дни, след рязкото си забогатяване,Радо не можеше да се осъзнае.Първоначално изпитваше еуфория – отиде в селската кръчма, започна да пръска пари и да черпи за успеха.След  това го обзе мнителност и страх,притесни се да не би завистниците да го наранят или оберат.Милионите се оказаха твърде голям залък за скромният птицевъд и той нямаше никакви идеи как да ги изхарчи,спести или вложи в нещо.Теодора му припомни неговите планове за ремонт на фермата,но Радосвет беше глух за съветите й,защото в съзнанието му отекваше само шумът на банкнотите.

Милионерът започна да харчи като обезумял .”Инвестира” в три спортни автомобила,мезонет в града,дрехи,бижута,обмисляше закупуването на яхта.Пилетата останаха на заден план.

-Защо да си губим времето с тези бройлери,по-добре да разпродадем цялата ферма и да приключим с това за винаги.Цял живот се блъскаме,време е да си поживеем като баровци Дорче!- заканваше се Радо.

Теодора така и не успя да свикне с  претенциите на новоизлюпилият се милионер и едни ден просто си събра нещата и го напусна.Преди това предаде всички пилета на кладницата… фермата опустя.По същато време Радо обикаляше Европа,а парите му се стопяваха като февруарски сняг.За една година успя да пропилее всичко до стотинка!Никой не можеше да обясни феноменалното прахосване на 5 милиона лева – в пресата се появиха спекулации за инсценирана смърт и окриване на пари от Радосвет,в селото се заговори за тъмно проклятие,довело го до нещастие и фалит,а според жена му той беше един глупак,пропилял късмета си.

След като изгуби парите,имотите и новите си  автомобили,сломен Радо се завърна на едиственото място,където някога беше истински щастлив – селската ферма. Когато влезе в двора,Радо се натъжи – фермата беше изоставена и занемарена.Радосвет никога не се беше чувствал по-самотен,но иведнъж пред него, като призрак от миналото, се появи старият му петел Гошо.

–Гоше само ти ли живееш тук? – обърна се към птицата Радо.Не си се променил много,не си станал дръглив от глад,периш се… то и аз като теб се перих много ,но накрая сам останах.Знаеш ли…късметът и щастието не са едно и също нещо….

Tweet