Tweet

Любов,хазарт и страст

Автор: Поля Великова » Назад към всички фейлетони

Страхил не беше хазартен тип.В живота си ,той не разчиташе на случайността и постигаше целите си,благодарение на много труд,отдаденост и постоянство.За него рискът беше само и идинствено премерен,а важните решения независимо в личен или професионален план се взимаха след дълго обмисляне…Може да се кажа,че Страхил беше от онези странни индивиди…честните. Той вярваше в сентенцията „Господ ни дава толкова,колкото можем да носим” и притежаваше самочуствието на стабилен човек, който се справя с трудностите.Страхил контролираше живота си,защо винаги играеше по неговите правилата.

От известно време Страхил изпитваше странни чувства към колежката си от офиса Детелина.Той знаеше,че не е нито етично(говореха си само като приятели),нито колегиално(работеха заедно),нито морално(тя си имаше сериозен приятел),но беше силно привлечен от нея и я желаеше!

Беше един от онези мързеливи летни дни,в които трудищете се хора само симулират дейност и мислено проклинат шефовете си,разглеждайки снимки с морски пейзажи.Страхил стоеше замечтан на бюрото си и фантазираше за обедната почивка,която щеше да прекара с любимата си колежка.

На обяда Страхил забеляза,че Детелина не се държи по обичайният за нея жизнерадостен и непринуден начин,а беше мълчалива и замислена, в погледа и се четеше тъга.

-Детелина,не ми изглежда добре,случило ли се е нещо? – запита Страхил,воден от любопитство и загриженост,привична за мъж изглупял от любов.

- Не,не добре съм – излъга Детелина –Имам проблеми,но кой ги няма в днешно време,просто…снощи жестоко се скарахме с Боян,той отново беше ходил на казино,от половин година не е захващал нормална работа,само се надява на дребни далавери,забърква се със съмнителни хора,залага на всякакви хазартни игри,пропилява всичките ни пари и не осъзнава,че затъва.И знаеш ли какво е най-странното при него?! Той е убеден,че е късметлия,че живота му просто ей така ще си се нареди,без да полага каквито и да било усилия,бил роден под щастлива звезда копелето…В началото възприемах хазартните му увлечения като хоби,като нещо нормално,но чак сега осъзнавам, че той има проблем и е пристрастен към хазарта!Опитах се да му обясня,че не е редно да продължава със залаганията,но той сякаш е обсебе…вече не се вслушва в думите ми.

-Често хората пренебрегват съветите на най-близките си,но когато някой неутрален им каже истината я разбират.Може би ако аз поговоря с него ще се замисисли!

Детелина не вярваше,че е възможно друг човек да влее здрав разум …,но в съзнанието на Страхил започна да се формира благородната мисия да се срещне с него и да го откаже от хазарта завинаги!

Същата вечер Страхил се отправи към бара,който Детелина спомена като място,на което се провеждат нелегални покер турнири.За да бъде допуснат до това сфарталище на раздора,Страхил трябваше да се запише като участник в игрите.Но той знаеше,че Боян ще бъде там и реши,че това е цената,която се налага да плати за да изпълни мисията си…Страхил влезе в бара със самоуверена крачка,300 лв.,“pokerface” и седна на масата,на която играеше Боян.Освен него на масата имаше още 4 играчи с вид на хора,прясно излязли от затвор.По време на покера,мъжете не общуваха много,защото бяха концентрирани в играта.След 3 часови динамични залози,последни останаха Боян и Страхил,късметът определено беше на страната на начинаещия и Страхо събра всичко пари на масата.Но Боян не се отказваше,той свали часовника и синджирът си със златно кръстче(който беше негов талисман) и ги заложи вместо пари.

–Приятелю няма нужда да продължаваме- опита се да го отрезви Страхил

–Нужда винаги има,залагам до край!-удари по масата Боян.

– Тази вечер може би не е твоята,виж колко часа стана,жена ти не те ли чака?-усмели се да отвори темата Страхил.

В същия момент сякаш съдбоносно в бара влезе Детелина.Страхил замлъкна виждайки своята тайна любовна муза и детелинка на късмета,а Боян я стрелна пренебрежително и лукаво заговори:

–За агнето говорим,а то само дойде при вълците.Виждаш ли я тази дългокраката,с червената рокличка – това е жена ми.Харесва ли ти?

–Приятно момиче – смути се Страхо.

–Да..не е лоша,но много ми е писнала…други мръсници ми се въртят в главата.Абе знаеш ли,глупостите на страна,дошли сме тук да играем сериозно,нали?Сега ми дойде една нестандартна идея – ако заложиш всичките си пари,мога да ти я отпусна за една вечер,залагам гаджето си.Навит ли си,смелчага?

Страхил беше повече от шокиран от предложението на Боян ! Не можеше да повярва,че опонентът му  е способен да заложи най-милото и нежно същество Детелина на покер,като ненужна вещ.Скромният счетоводител никога не беше изпадал в подобна ситуация,той обичаше да обмисля действията си,да пресмята вероятности и варианти,но сега трябваше да реши за секунди и той го направи.Рискува.За пръв път в живота си Страхил правеше нещо толкова безразъсдно и диво.Имаше чувството,че сключва сделка с Дявола.

–Готов ли да свалим картите на масата? – настоя Боям.

–Преди да ги свалим ще бъда максималко честен с теб. Това момиче не те заслужава,тя не струва 10 хиляди лева.Също така смятам,че щом рискуваш на всяка цена,късметът никога няма да споходи. – каза Страхил и свали картите си на масата.

И този последен път картите му бяха по-силни и той спчели залога.Страхил погледна със съжаление Боян и стана от масата,зарязвайки всичките пари.Без да каже нищо,той хвана за ръка Детелина и напусна проклетия бар.

Страхил знаеше как да си изиграе добре картите в живота,защото играеше по правилата и знаеше кога продължи ,и кога да се откаже.

 

Tweet