Tweet

Кой е виновен ?

Автор: Михаил Трайков » Назад към всички фейлетони

Кой е виновен на българина? Та не е ли единствено и само той на себе си?? Но при липса на виновен, както често обичаме да правим, това би трябвало да е късмета ни, липсата на шанс и други сходни думи, но разбира се не и ние самите !? Хленченето се е превърнало в част от характера на нацията, оправданията в част от всеки разговор, незнанието е част от общуването, ценностите са хвърлени във въздуха салфетки, падащи под ориенталски ритми, омразата е част от нас, а съзиданието  е една добре звучаща дума, на която все по-малко хора знаят значението, а още по-малко я материализират в действия…… ПРОСТО ЛОШ КЪСМЕТ- поради липсата на друго възможно обяснение !

Този проблем е част от светоусещането ни дори в самооценката ни. В наши дни виждаме наследниците на един бележит персонаж- Бай Ганъо, които пътува, прави избори, става политик, публицист…. И какво??? Минават години, дори векове, а героите са същите, правят същото, просто имената се сменят- картина, която майсторски рисува затворения кръговрат на българското битие….. КАКВИ ИГРИ НА КЪСМЕТА, НАЛИ ? Тъжно е, че едни хора умират, други се раждат, но проблемите остават, задълбочават се, а еволюцията в главите на хората така и не се случва.

Младите не четат, защото този вид дейност е далечен нам, неразбираем и напълно безсмислен, а отговор на житейските терзания се търси и намира в чалгата, която дава отговор на всичко- тя описва реалния живот в отечеството и в семейството, както и причинно-следствената връзка за случването на „любовта”- бутилка фалшив алкохол, приказки за силикон и романтично пътуване в кола, най-често втора употреба. Това е държавата и младите са напълно солидарни към случващото се, а и кой може да ги вини? „ТАКЪВ ИМ БИЛ КЪСМЕТА”, това са видели от „по-големите” и от „по-възрастните”, така са възпитани, това виждат по телевизията, такива работи пише по жълтите вестниците, така се държат „известните”, по този начин се управлява държавата от жълтите павета, а хората без работа нека  си четат книгите… нека Белгия е столица на Лондон, на кой ли му пука???

А омразата ни един към друг, към съседите, към балканските и западните държави отново е част от лошия късмет, който ни следва в живота през вековете. Злободневието ни често бива нарушавано от съседа слушащ високо музика или извършващ ремонтни дейности в свещения нам часови пояс от 14 до 16 часа- време, когато изморени от тежкия труд почиваме. Не без доза ирония бих казал, че това са нормални проблеми, дължащи се на преселването на едно село в панелен блок, получавайки статуса съкооператори…. пак този пуст късмет. Неприязънта към съседните държави ярко контрастира на бурно изразяваната на висок глас толерантност от страна на почти всеки българин. Всеобщо е  схващането, че „На Запад”, както обичаме да казваме, са точно толкова „работливи”, колкото и ние, естествено и  доста по-глупави от нас, но живеещи в пъти по добре. За това твърдение ясен отговор може да се получи от успели там българи, както и от десетките хиляди неуспели единствено поради късмета….

Един умен френски юрист и писател е казъл, че „Всеки народ заслужава съдбата си”. Струва си всеки един да се замисли върху тези думи и да свери часовника си с действителността- едва ли е излишно ?

Tweet